Každá potravina má své vybrané místo
Potraviny v domácnosti vede každá rodina. Ne vždy se však zdárně povede uchovat jejich dlouhodobou životnost a správně je skladovat. Není v tom sice žádná věda, ale i to, kam vaše jídlo uskladníte a necháte ho několik dní, má na svědomí fakt, jak dlouho vám do doby spotřeby vydrží.
Lednice jako největší záchrana
Skladovat potravinyv lednici je takzvaně největší jistota. Díky nízkým teplotám se každá lednice postará o to, aby potraviny vydrželi čerstvé a bez náznaků zkažení, co možno nejdelší dobu. Ovšem i jejich uložení do tohoto chladícího zázraku má nějaká pravidla, kterým byste měli věnovat pozornost v případě, že chcete, aby byla vaše snaha maximální. Je nutné hledět na to, jaká police je určená daným potravinám a taktéž na rozložení druhů potravin, které nesmí přijít do styky si jinými.
Pamatujte:
· Mléčné výrobky se snažte vždy oddělit od těch masitých.
· Nápoje skladujte převážně na stojato a nejlépe ve dveřích lednice.
· Nepřeplňujte police v lednici, ale nechte mezi potravinami dostatek místa.
· Neopírejte potraviny o konec lednice, ale nechte tam vždy mezeru.
Spížka nebo potravinová skříň na nezbytné potraviny
Uchovávání potravin ve skřínce na to určené, je vhodné zejména pro suché druhy potravin.
Jedná se o česnek, cibuli, brambory, těstoviny nebo zavařeniny koupené z obchodu.
Dejte si však pozor na to, že v takové skřínce je převážně 20° Celsia (v létě i více) a některým produktům už tato teplota nevyhovuje. Snažte se také jednou za čas dělat ve spížce pořádek a zbavit se starých a nespotřebovaných věcí.
Ten, kdo má sklep – si píská
Pokud bydlíte v domě, máte jistě po ruce sklep, ve kterém je teplota více než přívětivá. Alespoň pro skladování potravin. Jestli jste příznivci letního zavařování, dejte všechny vaše výrobky právě do sklepa. Je to taková „druhá lednice“ a ve spížce by se mohli brzy zkazit. Sklep je proto ideální volbou. Uchovávat v něm můžete i brambory, která v něm vydrží delší dobu než doma.